Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking die uw kaakbot aantast en ervoor kan zorgen dat uw tanden en kiezen uitvallen. Ongeveer een op de drie mensen boven de dertig jaar heeft een vorm van parodontitis, soms zonder dat ze het weten. Dit komt omdat de aandoening vaak ongemerkt en pijnloos ontstaat. Onze tandarts en mondhygiënisten hebben jarenlange ervaring in het opsporen en behandelen van parodontitis. We helpen u graag bij het voorkomen en behandelen van deze aandoening.
Hoe ontstaat parodontitis?
De aandoening parodontitis wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Wanneer tandplak op de tanden en kiezen niet goed wordt verwijderd, dan verkalkt de plak en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is lastiger te verwijderen, omdat het stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Wanneer de mondhygiëne niet verbetert, vormt zich weer een nieuwe laag tandplak op het tandsteen en blijft het proces zich herhalen. Zo ontstaat er een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd.
Een tandvleesontsteking kan zich uitbreiden naar het onderliggende kaakbot. Het tandvlees laat los, waardoor de ruimtes tussen de tanden en het tandvlees (de pockets) groter worden. De bacteriën dringen de pockets in, waardoor er ook in deze ruimtes tandplak of tandsteen ontstaat. Hierdoor gaat de ontsteking nog verder de diepte in, waardoor het kaakbot en de vezels worden afgebroken. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van het kaakbot heet parodontitis.
Symptomen parodontitis
Helaas wordt parodontitis in veel gevallen niet op tijd ontdekt. Dit komt omdat de aandoening in het beginstadium weinig symptomen met zich meebrengt. Pas in een vergevorderd stadium treden er klachten op. Denk hierbij aan het los gaan staan van tanden en kiezen.
Omdat parodontitis een vergevorderde tandvleesontsteking is, is het belangrijk dat u de symptomen van ontstoken tandvlees herkent:
- Rood, slap en opgezwollen tandvlees
- Een slechte adem of een vieze smaak in de mond
- Bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen
Zowel een tandvleesontsteking als parodontitis geven zelden pijnklachten. Vermoedt u last te hebben van ontstoken tandvlees of parodontitis? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Onze tandheelkundige specialisten helpen u graag bij het voorkomen en behandelen van parodontitis.
Behandelmogelijkheden
Wanneer parodontitis op tijd wordt behandeld, kunnen we voorkomen dat het kaakbot zeer ernstig wordt aangetast en de tanden en kiezen uitvallen.
Goede mondhygiëne en professionele reiniging
Om parodontitis te behandelen, dienen we de mondhygiëne zo snel mogelijk te herstellen. De tandarts of mondhygiënist doet dit door de tandplak en het tandsteen in de verdiepte pockets te verwijderen.
Om parodontitis te genezen of voorkomen, is het belangrijk dat u ook zelf een steentje bijdraagt. Dit doet u door er een goede mondhygiëne op na te houden. Zo kunt u de tandplak op uw tanden goed verwijderen en voorkomt u dat er een ontsteking ontstaat. Onze mondhygiënisten geven u graag instructies over het goed poetsen van uw tanden.
De combinatie van goede mondhygiëne en professionele reiniging bij de tandarts zorgt er in de meeste gevallen voor dat de ontsteking weer verdwijnt en het tandvlees zich weer goed hecht aan de tanden en kiezen.
Wat gebeurt er als parodontitis niet wordt behandeld?
Doet u niets aan parodontitis, dan kan het tandvlees zich ver terugtrekken. Niet alleen kan het uiterlijk van uw gebit hierdoor sterk achteruitgaan, ook kan dit voor gevoelige tanden zorgen. In een vergevorderd stadium van parodontitis breekt het kaakbot af en kunnen uw tanden en kiezen uitvallen. Kaakbot dat eenmaal is afgebroken, is niet meer te herstellen. Het is daarom belangrijk dat we parodontitis op tijd opsporen en behandelen.
Een gezonde mond draagt bij aan een algemeen welbevinden. Een slechte mondgezondheid kan de algehele gezondheid beinvloeden, behandeling is dus belangrijk voor een mooie glimlach, maar ook voor een gezond lichaam.