Zoals in alle tandartspraktijken bieden wij u natuurlijk ook de algemene behandelingen aan.
Controles, vullen, wortelkanaalbehandelingen, reinigen van gebit e.d.
Hieronder enkele chirurgische behandelingen:
Verstandkiezen:
Onze tandartsen zijn bekwaam tot het extraheren van de verstandkiezen.
Op uw verzoek kunnen wij u ook doorsturen naar een kaakchirurg.
Apexresectie
Als een wortelkanaalbehandeling niet toereikend is om een wortelpuntontsteking te verwijderen, moet de ontsteking chirurgisch worden schoongemaakt. Zo’n behandeling heet een apexresectie, ook wel wortelpuntbehandeling.
De apexresectie stap voor stap
Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel loopt een wortelkanaal. Dit kanaal is gevuld met pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze pulpa kan ontstoken raken door bijvoorbeeld tandbederf, een lekkende vulling of een trauma. In dat geval voert uw tandarts een wortelkanaalbehandeling (of endodontologische behandeling) uit. Het wortelkanaal wordt schoongemaakt en afgesloten met een vulling tot aan de wortelpunt.
Het is niet altijd mogelijk om het wortelkanaal helemaal tot aan de wortelpunt schoon te maken. Een tand of kies kan bijvoorbeeld een sterk gekromde wortelpunt hebben of een wortelkanaal kan zich bij de wortelpunt in allemaal kleine kanaaltjes hebben gesplitst. Wanneer het niet mogelijk is om het wortelkanaal helemaal schoon te maken, kan er bij de wortelpunt een ontsteking ontstaan of blijven bestaan, die zich uitbreidt naar het kaakbot. Zo’n wortelpuntontsteking kan ook lange tijd na een wortelkanaalbehandeling nog optreden.
Tijdens een apexresectie maakt de behandelaar een kleine snee in het verdoofde tandvlees en klapt dit iets open. Vervolgens boort hij met een klein boortje door het bot naar de punt van de wortel, maakt de wortel schoon en haalt ontstoken weefsel weg. Vaak wordt er ook een stukje van de wortelpunt weggehaald. Daarna vult hij het einde van het wortelkanaal op met een kleine vulling. Op deze manier wordt het kanaal afgesloten, waardoor nieuwe ontstekingen in de toekomst worden voorkomen. Als de behandelaar klaar is, hecht hij het tandvlees. Na verloop van tijd groeit er weer bot terug in de holte die door de ontsteking is ontstaan. Meestal komt u een paar dagen na de behandeling terug om de genezing te controleren en om de hechtingen te verwijderen.
Een apexresectie heeft alleen zin na een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling.
Na de behandeling
Voor een goede wondgenezing is het normaal reinigen van de tanden en kiezen zeer belangrijk. Wees in het begin wel voorzichtig rondom de wond en de hechting en gebruik bij voorkeur een zachte tandenborstel. U krijgt een recept voor spoelmiddel of mondspray om het behandelde gebied mee te desinfecteren. Hier dient u de dag na de behandeling mee te starten.
L-PLATELET RICH FIBRIN (nieuw)
LPRF
L-PRF of te wel Leucocyte & Platelet Rich Fibrin, is een revolutionaire methode om op een natuurlijk wijze het helingsproces of botherstel te bevorderen en te versnellen tijdens de genezing. Het bloed van de patiënt is hierbij de basis voor het genereren van de zogenaamde L-PRF membranen.
Omdat we hierbij enkel werken met materiaal dat eigen is aan de patiënt, is deze eenvoudige methode zeer veilig en bovendien niet duur.
Hoe werkt de LPRF-methode?
Voor de LPRF-methode nemen we enkele buisjes bloed bij u af in uw onderarm. Vervolgens worden deze buisjes 12 minuten gecentrifugeerd, waarna in elk buisje een slijmerige “klodder” is ontstaan. Van deze “klodders” kunnen wij membranen en pluggen maken die zijn samengesteld uit een stevig fibrine-netwerk met daarin geactiveerde bloedplaatjes (= lichaamseigen groeifactoren) en tal van witte bloedcellen. Deze producten versnellen het botherstel en het genezingsproces. Ook is de genezing achteraf beduidend minder pijnlijk.
Wanneer gebruiken we LPRF?
Parodontologie
Voor het herstel van verloren bot of het opvullen van grote botkraters is LPRF een optimaal hulpmiddel, zeker bij parodontitis.
Ook om tandvlees te verdikken voor of na een orthodontie behandeling, kan LPRF gebruikt worden. Verder kan er teruggetrokken tandvlees mee worden behandeld.
Implantologie
Wanneer we delen van het kaakbot willen herstellen (of bij een sinus elevatie techniek) om implantaten te kunnen plaatsen, gebruiken we tegenwoordig LPRF. We brengen de membranen of pluggen aan op de juiste plaats en het lichaam geneest zichzelf. Daarnaast gebruiken we deze techniek om het wegsmelten van het kaakbot, na verlies van een tand te voorkomen.
Voordelen LPRF
– 100% lichaamseigen materiaal
– snelle methode
– betaalbare methode
– veilige methode