Implanteren
De complete implantaatbehandeling bestaat uit een aantal stappen die we hieronder toelichten.
1. Consultatie
Het consult is de eerste stap in het hele behandelingsproces. De behandelaar maakt een OPG foto (een röntgenfoto waar onder- en bovenkaak in een foto zichtbaar zijn) en indien nodig, nog andere röntgenfoto’s.
De behandelaar voert een mondonderzoek uit en u kunt klachten en problemen bespreekbaar maken. Het is belangrijk dat u uw actuele en vroegere gezondheidsstatus met de behandelaar deelt, zodat de behandelaar de juiste oplossingen kan voorstellen.
Als de behandelaar voldoende informatie heeft, kan hij/zij de mogelijke oplossingen met u bespreken. Vraag naar de voor- en nadelen van de diverse oplossingen, zodat u goed op de hoogte bent om de voor u juiste keuze te maken. De behandelaar zal een behandelplan met u opstellen, waarin bepaald wordt waar implantaten geplaatst worden en of er nog extra ingrepen nodig zijn met betrekking tot het kaakbot.
2. Plaatsen van implantaten
Het plaatsen van implantaten is een vrij eenvoudig proces dat plaatsvindt onder plaatselijke verdoving. Als de verdoving is ingewerkt, zal er in het tandvlees een klein sneetje gemaakt worden. Op deze manier wordt het kaakbot bereikt. In het kaakbot wordt een klein gaatje geboord en opgeboord tot de gewenste dikte en lengte. Dit is afhankelijk van de afmeting van het te plaatsen implantaat. Een implantaat varieert van ca. 3mm tot 5mm doorsnede en ca. 7mm tot 16mm lengte
Zodra het implantaat in het kaakbot geplaatst is, wordt deze afgesloten met een tijdelijke genezingskap. Het is belangrijk dat u de eerste 2-3 dagen geen grote inspanningen zoals sporten, zwaar tillen e.d. verricht en u moet uw mondhygiëne goed op peil houden.
Als er geen gebruik gemaakt is van oplosbare hechtingen, worden na ca. 1 week de hechtingen verwijderd.
3. Inhelingsperiode: het genezen kan beginnen
Om het implantaat goed vast te laten groeien in het kaakbot, is een inhelingsperiode nodig. Deze rustperiode varieert van 6 weken tot 6 maanden. Een aantal factoren is bepalend voor dit grote tijdsverschil, zoals het individuele herstelvermogen, het type implantaat dat gebruikt is en op welke positie in de kaak het implantaat geplaatst is.
Of het implantaat in de onder- of bovenkaak geplaatst is, is de grootst bepalende factor. Het bot in de onderkaak is gemiddeld genomen veel harder en dichter van structuur. Dit heeft als voordeel dat implantaten sneller vastgegroeid zijn. Het bot in de bovenkaak is minder hard en poreuzer, waardoor het vastgroeien ook langer duurt en meer tijd nodig is.
Afhankelijk van de individuele situatie wordt er tijdens de inhelingsperiode een tijdelijke vervanging geplaatst. Dit kan het oorspronkelijke kunstgebit zijn, dat aangepast wordt of een tijdelijke kroon- of brugconstructie. Hierdoor hoeft u niet tandeloos te zijn tijdens de inhelingsperiode.
4. Vervaardigen van uw nieuwe tanden
Het vervaardigen van uw nieuwe tanden, zoals een kroon, brug of gebit is een fase die uit een aantal stappen is opgebouwd. Uw nieuwe tanden worden gemaakt in een tandtechnisch laboratorium. Het type voorziening, bepaalt ook het aantal stappen. Houd rekening met 2-5 keer dat u terug moet naar uw behandelaar of naar uw eigen tandarts. Uw behandelaar zal dit met u bespreken, zodat u weet waar u aan toe bent.
5. Plaatsen van uw nieuwe tanden
Zodra de implantaten goed zijn vastgegroeid in uw kaakbot en uw nieuwen tanden klaar zijn, kunnen deze geplaatst worden. De tijdelijke genezingskap wordt verwijderd en uw nieuwe tanden worden bevestigd op het implantaat. Het lachen kan beginnen.
6. Nazorg
De behandeling is zo goed als voltooid en sluit af met een heel belangrijk onderdeel van de hele behandeling. De nazorg. Een implantaat heeft een goede mondhygiëne nodig om duurzaam te kunnen zijn. U moet uw tanden en kiezen onderhouden, alsof het om uw eigen, natuurlijke tanden en kiezen gaat. Bespreek met uw behandelaar hoe u dit het beste kunt doen in uw situatie. Een goede mondhygiëne is vereist om lang en probleemloos met uw gebit te kunnen doen! Ook bij implantaten!
Hoe lang duurt de behandeling
Bij een onderkaak kan de behandeling in totaal zo’n 3 maanden duren. En zo’n 8 maanden in geval van de bovenkaak. Dit is afhankelijk van het herstelvermogen van uw kaakbot en de prothetische voorziening die u krijgt. In de meest voordelige uitgangspositie zal een behandeling in totaal 3 maanden duren.
De behandeling zal 5 fases kennen, met elk hun eigen tijdsduur. De periode tussen de fases in, is afhankelijk van uw behandelplan en uw herstelvermogen.