Orthodontie

Wat is orthodontie

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. Het houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken. De term orthodontie komt van de Oudgriekse woorden ‘orthos’ (recht) en ‘odontos’ (tand). Maar de specialist doet meer dan alleen tanden recht zetten. Hij houdt zich ook bezig met het beïnvloeden van de groei van kaken zodat een harmonieus gelaat ontstaat. 

Orthodontische afwijkingen
Orthodontische afwijkingen zijn grofweg in te delen in twee categorieën: 
1. afwijkingen die het gevolg zijn van een verkeerde groei van de kaken en 
2. afwijkingen die te maken hebben met een onregelmatige stand van het gebit. 
Veel patiënten hebben een combinatie van beide. 

De vorm van tanden, kiezen en kaken is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Aangeboren afwijkingen, zoals schisis (hazenlip) of een overmatige groei van de onderkaak (centenbak), kunnen de ontwikkeling van het gebit en de kaken verstoren. Maar dit geldt ook voor invloeden van buitenaf. 

De groeiperiode
Tijdens de groeiperiode kunnen mondgewoonten de vorm van de kaken en de stand van de kiezen en tanden veranderen. Veel voorkomende gewoonten zijn het duimzuigen en het tongpersen. Ook tandheelkunde en medische ingrepen of verwondingen door een ongeval kunnen de ontwikkeling van het gebit en de groei van de kaken belemmeren. Een veel voorkomend voorbeeld is het voortijdig verlies van een melktand of melkkies door een ingreep of valpartij waardoor de overige tanden en kiezen opschuiven en latere blijvende tanden te weinig ruimte krijgen.

Waarom orthodontie?

Redenen om naar de specialist te gaan
U gaat naar een specialist wanneer uw tanden ver naar voren of scheef staan, u te weinig of juist te veel ruimte in uw gebit heeft of wanneer uw tanden en kiezen niet goed op elkaar passen en u niet optimaal kunt kauwen. Vooral de esthetiek van een regelmatig gebit en een mooie glimlach zorgen ervoor dat velen de weg naar de specialist vinden.

Rechte tanden zijn belangrijk voor de gezondheid
Maar het is minstens zo belangrijk dat een gebit met rechte tanden veel meer kans maakt om gezond te blijven! Een regelmatig gebit met rechte tanden zorgt ervoor dat iemand goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Sommige tandposities kunnen leiden tot ernstige schade van het tandvlees, vergroeide kaken tot een asymmetrie in het gezicht. Bovendien kunnen vooruitstekende tanden bij een val makkelijker beschadigen. De gezondheid staat dus voorop, de aantrekkelijke glimlach is een zeer prettige bijkomstigheid.

Op welke leeftijd naar de specialist? 
In principe is een orthodontische behandeling op elke leeftijd mogelijk. De conditie en het onderhoud van het gebit moeten wel goed zijn. Voor jeugdige patiënten is de beste behandelperiode echter tussen de tien en vijftien jaar, omdat dan de kaakgroei nog kan worden beïnvloed en er gebruik kan worden gemaakt van de ruimte die vrijkomt tijdens het wisselen.

Wat doet de specialist/tandarts?

De tandarts is de specialist als het gaat om rechte tanden, een mooie lach en een goed functionerend gebit. Gebruik bij problemen de kennis en ervaring van de specialist en vraag om advies. De specialist kijkt eerst hoe uw tanden of kiezen staan en of een beugel wenselijk is. Wanneer u een beugel nodig hebt, worden er afdrukken van uw gebit en gebitsmodellen gemaakt. Ook maakt de specialist gewone kleurenfoto’s en röntgenfoto’s van uw gebit en uw gezicht. Daaruit volgt een behandelplan. Een orthodontische behandeling duurt meestal twee tot drie jaar.

Voorafgaand aan de behandeling wordt dus een aantal stappen doorlopen:

  1. Eerste afspraak c.q. consult
    (bespreken wensen en beperkt onderzoek)
  2. Uitgebreid onderzoek en opstellen behandelplan
    (verzamelen gegevens voor het behandelplan)
  3. Bespreken behandelplan

Wanneer deze stappen zijn doorlopen kan worden gestart met de behandeling. De meeste beugels worden eens in de vier tot tien weken gecontroleerd. Daarna krijgt u vaak nog een beugel om het resultaat van de behandeling zo goed mogelijk vast te houden. Dit heet een retentie beugel. Hiervan zijn verschillende soorten beschikbaar, welke door de uw specialist wordt aangemeten, afhankelijk van de behandeling. Zo heeft u heel lang plezier van een gezond en schitterend gebit en een stralende lach!